Geplaatst op 30 maart 2018

Nederlandse trouwtradities

Vorige maand hadden we het al over de bijzondere tradities van over de hele wereld wat betreft trouwen en bruiloften, daarom is het ook leuk om het wat dichter bij huis te houden en eens te kijken waar al die bekende trouwtradities toch vandaan komen. Behalve dat we er een aantal uit films kennen (something old, something new, something borrowed, something blue) zijn er ook bekende Nederlandse tradities die wel een beetje uitleg verdienen. Toch?

Something old, something new

Deze is stiekem dus niet helemaal Nederlands, maar vragen jullie je ook weleens af tijdens het kijken van je favoriete Romcom waar dit rijmpje toch vandaan komt? ‘Something old’, is een weergave van waar de bruid vandaan komt, ‘something new’ is dan natuurlijk de toekomst. ‘Something borrowed’, komt van iets lenen van iemand die al gelukkig getrouwd is, en ‘something blue’, staat voor trouw en liefde. Kan je dit mooi uitleggen de volgende keer.

Sluier dragen

De traditie van het dragen van een sluier, komt uit Rome. Men was bang dat boze geesten jaloers zouden zijn op het geluk van de bruid, en door de sluier werd ze onherkenbaar en kon ze dus veilig richting het altaar lopen.

Regen brengt geluk

Regen staat voor vruchtbaarheid en reinheid. Dus regen op je trouwdag zorgt voor babies en geluk!

Messen als cadeau

Een mes is sowieso schijnbaar geen goed cadeau. Het symboliseert het ‘snijden van banden’ met de persoon aan wie je het geeft. Mocht je ze toch gevraagd of gekregen hebben, vraag dan om een cent, dan is het geen echt cadeau maar koop je ze eigenlijk.

Over de drempel dragen

In de Middeleeuwen dacht men dat bruiden extra bescherming nodig hadden tegen boze geesten die via de voetzolen naar binnen glipten. Als de bruidegom de bruid dus over de drempel draagt, dan blijven de boze geesten buiten.

Elkaar zien voor de bruiloft

Deze traditie stamt uit de tijd dat huwelijken nog gearrangeerd werden. Men dacht, dat als het koppel elkaar zag voor de trouwerij, ze misschien van gedachten zouden veranderen. Ze zouden wellicht schrikken van hun toekomstige partner. Gelukkig heeft deze traditie tegenwoordig eerder te maken met anticipatie en spanning opbouwen!

Mini bruidspaar op de taart

Koningin Victoria en Prins Albert uit Engeland hadden miniatuur beeldjes op hun taart in 1840 en zetten hiermee een trend in gang die tot de dag van vandaag nog van toepassing is. Lekker tijdloos!

Aan welke tradities houd jij je graag voor jouw komende bruiloft?

Deel dit bericht
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn