Geplaatst op 24 juli 2017

Wat is een verloving nu eigenlijk?

Een wederzijdse belofte om te trouwen; dat is een verloving in officiële bewoording. Iets wat vroeger heel belangrijk was, vanwege bruidsschatten en politieke spelletjes, heeft tegenwoordig meer een symbolische betekenis. Maar wel een hele mooie! Waar komt het toch allemaal vandaan? Wat is de traditie van het verloven?

Contract tot trouwen

Uit de gearrangeerde huwelijken van vroeger stamt de traditie voor verlovingsfeesten. Op deze feesten zag het koppel elkaar voor het eerst en werd duidelijk gemaakt dat deze families voor elkaar zouden kiezen. In de Joodse traditie was een verloving eigenlijk net zo bindend als een huwelijk. Vroeger was een huwelijk eerder een aangelegenheid waar twee families met elkaar werden verbonden. En dit was eigenlijk niet erg romantisch omdat vooral vanwege economische en politieke redenen gedaan werd. In de Romeinse tijd spraken de geliefden een eed uit voor getuigen. Dit verbond werd gesymboliseerd door een ijzeren ring.

Proeftijd

Een verloving was in veel culturen ook een soort van proef-huwelijk. Een periode waarin het koppel elkaar leerde kennen, waarin werd gekeken of men bij elkaar paste. Ook was het gebruikelijk voor de bruidegom om in deze periode een huis te bouwen bijvoorbeeld, waar het stel na de bruiloft zou gaan wonen. De details over bruidsschatten en andere zaken werden in deze periode ook uitgezocht.

De ring

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een verlovingsring is eigenlijk ook een bruidsschat, net als vroeger. Waarschijnlijk stamt deze traditie zelf nog van voor Christus, toen Eliezer van Damascus een gouden neusring gaf aan zijn geliefde Rebecca. Romeinen geloofden dat de cirkel symbool staat voor de oneindige band tussen twee mensen. In de oudheid, droeg men de ring links om de ringvinger, omdat men geloofde dat hier een zenuw liep die direct naar het hart leidde. Later werd dit vervangen door vervangen door de rechterhand in veel landen in Europa. Een uitzondering hier op waren huwelijken tussen verschillende standen, waar meestal de vrouw de ring om de linkerhand droeg. Kinderen uit deze ‘linkshandige’ huwelijken, werden onwettig verklaard.

Tegenwoordig

Nu is een verloving vooral een blije aangelegenheid die iedereen de tijd geeft om zich voor te bereiden op het aanstaande huwelijk. En het is ook een reden tot nog een feestje! En dat feestje vier je natuurlijk samen met La France.

Deel dit bericht
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn